Виступ на обласному семінарі в режимі онлайн з теми "Інноваційні підходи до ефективного планування й організації роботи методичних комісій у ЗП(ПТ)О

 Добрий день. До Вашої уваги хочу представити електронне портфоліо методичної комісії класних керівників, кураторів груп та вихователя. Створюючи даний ресурс, я взяла за мету не лише проаналізувати, узагальнити, систематизувати роботу комісії, але й поділитися інформацією, матеріалами, які стануть корисними у виховній роботі класного керівника.

Дизайн електронного ресурсу має верхню горизонтальну навігаційну панель, де знаходяться назви основних сторінок: «Головна сторінка» та її підсторінка «Склад методичної комісії», «Нормативно-правова база», «План роботи методичної комісії», «Протоколи засідань методичної комісії», «Заходи», «На допомогу класному керівнику» та підсторінки «Корисні посилання», «Відеоматеріали».

У верхній частині «Головної сторінки» розміщено назву електронного засобу. Далі вказується методична проблема нашого закладу; проблема, над якою працює методична комісія; мета і завдання організації роботи методкомісії; напрямки та функції роботи класних керівників, кураторів, вихователя ліцею.

На підсторінці «Склад методичної комісії» подається інформація про членів комісії, зокрема освіта, кваліфікаційна категорія, педагогічне звання, педагогічний стаж, дата проходження останньої атестації та індивідуальна тема, над якою працює педагог.

Далі подаються посилання на перелік документів нормативно-правового змісту, якими керується методична комісія, а саме: методичні рекомендації щодо організації виховної роботи в закладах освіти, нормативно-правові акти, Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України.

На окремій сторінці розміщено план роботи на поточний рік, в якому фіксуються список членів методкомісії та перелік проблем, над якими працюють педагоги; графік проведення відкритих виховних годин, згідно з яким кожен класний керівник один раз на рік проводить відкриту виховну годину; план проведення засідань та робота між засіданнями.

 Наступною сторінкою є протоколи засідань методкомісії. Згідно з планом роботи – тематичні засідання проводяться раз на місяць з метою підвищення теоретичного рівня педагогів, розширення їхнього світогляду, отримання необхідних знань для втілення інноваційних особистісно зорієнтованих виховних технологій.

Відкрита виховна година є однією із форм і засобів вивчення та поширення передового педагогічного досвіду. На сторінці «Заходи» коротко описується зміст, мета відвіданих відкритих годин класного керівника, а також висвітлюється інформація про проведення засідань методичної комісії, демонструється фотозвіт.

У нашому закладі щомісяця виходить електронний інформаційний вісник «Голос ліцею», на шпальтах якого висвітлюються головні події ліцейного життя, виховні заходи, досягнення, найактуальніші питання.

      Метою сторінки «На допомогу класному керівнику» є надання порад в організації виховної діяльності, роботі з учнівським колективом, співпраці з батьками. Окремим пунктом сторінки є «Пам’ятки», які класні керівники використовують з метою підвищення рівня поінформованості здобувачів освіти щодо питань безпеки життєдіяльності.

      На підсторінці «Відеоматеріали» подано відеосюжети та відеоролики, які допомагають урізноманітнити і доповнити виховні години, а також можуть бути використані класним керівником під час дистанційного навчання. Відео несе більш інформаційний характер, проте до нього можна сформулювати чітке завдання чи поставити запитання («що ж буде темою заходу?», «наведіть власний приклад», «про що ви довідалися?» і т.п.).

     Метою підсторінки «Корисні посилання» є підвищення кваліфікації, обмін досвідом та освоєння різних педагогічних «смаколиків» у щоденній роботі класного керівника, а також доступ до різних інформаційних джерел. Зокрема тут має місце посилання на веб-сайт та електронну бібліотеку методцентру, методичне забезпечення виховної роботи в ЗПО Хмельницької області, на електронну бібліотеку нашого закладу.

      Маю надію на те, що інформація, викладена в портфоліо, буде необхідною і корисною. І наш електронний ресурс стане Вам у пригоді.